Koordinátor ODIS s.r.o.
7 měsíců

Co se změní v železniční dopravě v Moravskoslezském kraji od prosince ?

Od termínu celostátních změn jízdních řádů, který letos připadne na 10. prosince, dojde pro cestující k několika změnám. Regionální dopravu v kraji budou na většině tratí zajišťovat i nadále České dráhy, avšak podle nových smluv.

Cesty po kraji v Tarifu ODIS

Pro cesty uvnitř Moravskoslezského kraje, resp. v oblasti, která spadá do Integrovaného dopravního systému Moravskoslezské kraje ODIS, bude platit téměř výhradně Tarif ODIS. Kromě něj cestující může na vyžádání obdržet i tarif OneTicket (SJT), který má celostátní platnost bez ohledu na dopravce. Rovněž zůstávají i uvnitř kraje platné celosíťové jízdenky ČD, jako např. IN100, celodenní síťová jízdenka ČD či skupinová víkendová síťová jízdenka. Pro mezikrajské cesty (resp. pro cesty mimo území ODIS) pak cestující může využít i nadále tarif ČD, resp. opět tarif OneTicket.

Pro cestujícího se toho však mnoho nezmění. Pokud cestuje na jednorázové jízdenky, odbaví se i nadále na pokladní přepážce ve stanici, kde sdělí svou cílovou stanici a obdrží automaticky jízdenku v Tarifu ODIS. Pokud stanice nemá otevřenu pokladnu, může se cestující odbavit na žlutém validátoru (je-li jím stanice či vozidlo vybaveno), resp. u průvodčího ve vlaku. Pokud cestující využíval k nákupu jízdenek mobilní aplikaci Můj vlak, může si v ní jízdenky kupovat i nadále - budou automaticky vydány v tarifu ODIS. A samozřejmě je možno využít i mobilní aplikaci ODISapka, která umí prodat jízdenku nad konkrétním vyhledaným spojením v rámci ODIS, včetně přestupu na autobusy či MHD.

Pravidelní cestující ve vlaku již většinou využívají i nyní dlouhodobé časové jízdenky ODIS, neboť jim umožňují přestoupit na regionální či městskou dopravu. Těm, kteří dosud jezdí na traťové jízdenky ČD, doporučujeme pořídit si včas ODISku a zakoupit si na ni příslušné zóny. Traťové jízdenky bude možno po dobu jejich platnosti „dojezdit“, avšak nové, s platností začínající od 10.12.2023 již nebude možno na regionální dopravu zakoupit.

Pokud cestující využíval slevovou aplikaci IN25 či IN50, bude ji nově moci využívat pouze pro mezikrajské cesty nebo ve vlacích dálkové dopravy (rychlíky, expresy). Může se však také rozhodnout tuto aplikaci předčasně ukončit a bude mu ze strany ČD vyplacena poměrná část ceny za standardních podmínek. Pro zachování nejvýhodnějších cen doporučujeme používat ODISku, a to jak pro jednotlivé cesty, kdy má majitel ODISky nárok na zvýhodněný přestup na navazující linky ODIS, tak i pro možnost nahrání dlouhodobé časové jízdenky.

Nově v ODIS i rychlíky v Těšínském Slezsku

Od 10. prosince 2023 dojde navíc k integraci rychlíků, IC a EC vlaků provozovaných ve dvouhodinovém intervalu dopravcem ČD v relaci Ostrava-Svinov – Bohumín – Karviná – Český Těšín – Třinec – Návsí do ODIS jako nová linka R62. Tímto bude umožněno cestovat všemi vlaky ČD v této relaci (tedy jak osobními vlaky linky S2, tak i rychlíky R62) jednotně v Tarifu ODIS.

Aktuality

Nejnovější zprávy ze světa dopravy v Moravskoslezském kraji.

2024 IIHF

2024 IIHF

ICE HOCKEY WORLD CHAMPIONSHIP

2 dny
Nabídka práce: Informační koordinátor

Nabídka práce: Informační koordinátor

Společnost Koordinátor ODIS s.r.o. vyhlašuje výběrové řízení na pozici informačního koordinátora.

9 dní
Moje první ODISka

Moje první ODISka

Všem dětem narozeným v letech 2017 nebo 2018 nabízíme dárek – čipovou kartu zdarma.

27 dní
Zkrácení ochranné lhůty před počátkem platnosti jízdenky v ODISapce

Zkrácení ochranné lhůty před počátkem platnosti jízdenky v ODISapce

Od neděle 3.3.2024 zkracujeme v mobilní aplikaci ODISapka ochrannou lhůtu před počátkem platnosti jízdenky.

2 měsíce
Zobrazit více aktualit